Blog

Bloglamaya Giriş Rehberi 2

Niche seçimi, içerik üretme ve bloglama prensibleri..

Bloglamaya giriş rehberinin 2. bölümü ile karşınızdayız.

1. bölümümüz de; Blog nedir, Blog nasıl açılır ve Blog platformları nelerdir gibi bloglamanın temel bilgilerini vermiştik. Bu bölümde ise Blog için niche seçimi, Blog için içerik üretme ve Bloglama prensibleri konuları üzerinde duracağız. Ayrıca Niche nedir ( niş nedir ) sorularının cevapları üzerinde duracağız. Lafı uzatmadan rehberimizin 2. bölümüne geçelim.

Niche Nedir? – Niş Nedir?

Niche nedir yada niş nedir sorusuna verilebilecek çok geniş kapsamlı cevaplar mevcut fakat bu yazıyı okuyanların en kolay ve en doğru şekilde niche nedir yada niş nedir sorusuna cevap verebilmeye çalışacağım. Niche yada Niş en basit haliyle; bir anlamı, sekörü, konuyu, duyguyu, ürünü veya bilgiyi tanımlamak ve bulmak için kullanılan kelimelerdir. Niche yada Niş genel anlamda 2 farklı ölçekte değerlendirilebilir.

Bir örnek vermek gerekirse; sizin golf ürünlerini pazarlayan veya satan bir web siteniz, blogunuz olduğunu düşünelim. Bu durumda macro niche yada nişiniz “Golf ürünleridir” Micro niche yada nişleriniz ise; golf sopası, golf topu, golf ayakkabısı gibi kelimelerdir. Eğer ki sadece golf sopalarını tanıtan veya satan bir blogunuz varsa o zaman sizin blogunuz 1 micro niche blogdur ve micro niche’niz ise “golf sopası, golf sopalarıdır”. Ters yönden ilerleyecek olursak, blogunuz Golf ile alakalı herşey olabilir. Örneğin Golf hakkında kitaplar, golf ürünleri, golf sahaları vb. Böyle bir durumda blogunuz macro niche blogdur ve nicheniz “Golf’tur”

Niche yada Niş anlayışını bir büyüteç gibi düşünebilirsiniz. Yaklaştıkça çok daha net ama belirli bir alanı görürsünüz, uzaklaştırdıkça ise daha az net ama daha çok alanı görürsünüz. Macro ve Micro niche veya niş bu şekilde tanımlanabilir.

Blog İçin Niche – Niş Seçimi

Blog açmaya ve bloglamaya karar verdiyseniz, yapmanız gereken en meşakkatli seçim blogunuz için niche – niş seçimidir. Bu seçim konusunda faydalanabileceğiniz yada size fikir verebilecek bir çok kaynak web’de mevcut fakat bu seçimi nihayetinde siz yapmalısınız çünkü blogunuzu yaşatacak ve büyütecek olan sizsiniz.

Bloglama hususunda bu işin erbabı sayabileceğimiz en meşhur blog otoritelerine kulak verirseniz; size verecekleri en önemli tavsiye; sevdiğiniz ve bildiğiniz bir niche seçimi yapmanız ve blogunuzu bu doğrultuda büyütmeniz olacaktır. Bunun başlıca sebeblerine gelecek olursak, blog işi düzenli ve disiplinli bir iştir ve bu şekilde yapılmalıdır. Blogunuza sürekli içerik girecek olan sizsiniz ve bilmediğiniz yada sevmediğiniz bir konu hakkında sürekli olarak yazı yazmak ve içerik paylaşmak, kısa bir süre sonra size eziyet olarak gelmeye başlayacaktır. Bunun sonucunda da bilmediğiniz ve vakıf olmadığınız bir konu ise yazacak şey bulamayacaksanız, sevmediğiniz bir konu olduğu için ise bu konuda araştırma ve okuma yapmayacağınız için içerik giremez hale gelecek ve blogunuzun yaşama şansı kalmayacaktır.

Elbette bu daha çok hobi için bloglamak mı yoksa profesyonel olarak bloglamak mı sorusu ilede ilgilidir. Eğer hobi için blogluyorsanız kesinlikle sevdiğiniz, ilgilendiğiniz ve hakim olduğunuz bir niche seçmeli ve bu konuda bloglamalısınız. Örneğin sinema konusunda çok meraklı, ilgili ve bilgiliyseniz, bir film tanıtımları blogu açabilirsiniz. Siz zaten sürekli olarak sinema dünyasını takip ediyorsunuz ve yeni çıkan filmleri kaçırmıyorsunuz. Bu sayede izlediğiniz filmler hakkında ki deneyim ve düşüncelerinizi paylaşmanız 2 yönden faydalı olacaktır.

Birincisi; sinema konusuna hakim olduğunuz için blogunuza içerik girişi sürekli hale gelecektir ve yazacak şey bulmakta zorlanmayacaksınız. İkincisi ise bu konunun uzmanı olduğunuz için gireceğiniz içerik ve yazılar kaliteli, derin ve ilgi çekici olacaktır. Kaliteli, ilgi çekici ve derinliği olan içi dolu dolu içeriklerin paylaşıldığı ve içerik paylaşımının düzenli halde yapıldığı bir blogun popüler hale gelmesi çok büyük olasılıktır. Eğer bunu başarmışsanız, sizi sıkıntıya düşürebilecek tek nokta blogunuzun tasarımı yeterince iyimi? sorusuna verebileceğiniz cevap olacaktır. İçerik kalitsi ve sürekliliğini sağladığınızı var sayarsak, blogunuzun tasarımı hususuna ağırlık verebilirsiniz. Tasarımdan anlamanız gereken sadece blogunuzun grafiksel boyutu değildir. Paylaştığınız yazı ve içeriklerin sunum şeklide buna dahildir. O yüzden bu yazılara göz atmanızı şiddetle tavsiye ederim;

Blogunuzun Tasarımı Yeterince İyi mi? | Tasarımda Renklerin Verdiği Duygular | Alan Adının Önemi Nedir? | 5 Dakika’da WordPress Kurulumu

Blog İçin İçerik Üretmek

Blog nedir ne değildir, nasıl blog açılır, blog platformları nelerdir, WordPress blog nasıl açılır, Blogger ile blog nasıl oluşturulur, blog için niche – niş seçimi nasıl ve neye göre yapılır sorularının cevaplarını öğrendiniz. Şimdi ise tabiri caizse zurnanın zırt dediği yere geldik, peki ama blogumuz için nasıl içerik üreteceğiz?

Az önce sevdiğiniz ve hakim olduğunuz ilgi alanınıza yüksek derecede giren niche – nişler’de blog açmanız tavsiye edilir demiştik, evet ama blog açmak ve bloglama sadece hobi amaçlı yapılmıyor buna şüphe yok. Profesyonel bloglamayı’da düşünebilirsiniz. Blogunuzdan gelir elde etme planlarınız olabilir. Bu durumda parlak bir niche bulduğunuzu fakat bu konuda yeterince bilginizin ve ilginizin olmadığını var sayalım. Böyle bir durumda blogunuz için nasıl içerik üreteceksiniz?

Hemen paniğe kapılmayın, bu sorununda çeşitli çözümleri bulunmakta. Ben bunların başlıcalarını size anlatacağım. Hangilerini uygulayıp nasıl bir strateji üreteceğiniz ise size kalmış.

Makale Satın Almak

Bugün için şunu çok net söyleyebilirim ki; profesyonel makale hizmeti sunan ve bu işi kaliteli bir şekilde yapan bir çok kişi ve oluşumlar mevcut. Arzu ettiğiniz konularda ister konu başlıklarını siz seçin, isterseniz bu seçimi tamamen profesyonel makale hizmeti veren kişilere bırakın hazır ve profesyonelce hazırlanmış SEO uyumlu makaleler satın alarak içerik sağlayabilirsiniz.

Editör Tutmak

Hemen her niche – niş konusunda blogunuz için içerik girişini otomatik hale getiren ücretli editörlük hizmetleri sunan bir çok oluşum ve kişi mevcut. Google’da bu konuda bir arama yaparsanız karşınıza bir çok seçenek çıkacaktır. Editör kiralayarak blogunuza otomatik içerik girişini sağlayabilirsiniz.

Yabancı Kaynaklardan Faydalanmak

Yukarıda bahsettiğimiz 2 seçekte az yada çok belirli bütçeler isteyen seçenekler. Eğer başlangıç için buna ayırabileceğiniz bütçeniz yoksa telaş yapmayın, bilginiz olmayan bir konuda da içerik üretmenize yardımcı olabilecek yabancı kaynaklar mevcut. Eğer orta – iyi düzeyde bir İngilizce bilgisine sahipseniz, en azından okuduğunuzu büyük ölçüde anlayabilecek kadar İngilizceniz varsa, sizinle aynı niche – niş ‘de bulunan yabancı popüler kaynakların içeriklerini inceleyip bunların üzerine kendi yorum ve algınızıda katarak Türkçe şekilde içerik hazırlayabilirsiniz.

Asla Başvurmamanız Gereken Yöntem!

İçerik kopyalamak; yani içerik hırsızlığı. Peki bu yöntemi uygulayan yokmu? Elbette var, web mezarlığı bu tür site ve bloglar ile dolu. Eğer işin kolayına kaçıp böyle bir yöntemi aklınızın ucundan dahi geçiriyorsanız, bu işi yapmamanız sizin için daha hayırlı olacaktır. İşin etik yönünü bir yana bırakırsanız, teknik olarak neden bu yöntem blogunuzu yok edecektir bunu kavrayabilmek için; Google Dostu Site Yapısı başlıklı yazımıza mutlaka göz gezdirin. O yazıda bu yöntemin başınıza neler açacağı ile ilgili çok net ve örneklemeli bilgiler mevcuttur.

İçerik üretimi hususunda faydalanabileceğinizi düşündüğüm diğer ilgili başlıkları aşağıda belirtiyorum;

İçerik Pazarlama Nedir? | En İyi Pazarlama, İyi İçeriktir | Eski Yazılarınıza Hayat Verin | Blog Başlıkları Nasıl Olmalı?

Bloglama Prensibleri

Bir blog açmaya, bloglamaya karar verdiniz. Blogunuzu ileriye taşıyacak, insanların blogunuza ve size karşı güven duygusu duymalarını sağlayacak ve en önemlisi Google’a blogunuzu sevdirecek bir takım prensiblere sahip olmanızın ne kadar önemli olduğunu size anlatmakla bitiremem. Bu prensiblerin en temel ve can alıcı olanlarını sizin için özetledim. İlk bakışta bir çok unsura göre daha az önemli görünebilirler fakat bunlara sadık kalmanız durumunda meyvelerini uzun vadede topladığınızı göreceksiniz. İşte bu bloglama prensiblerinden en önemlileri;

İletişim Sayfası – İletişim Formu

Bir çok web sitesi ve blog iletişimin önemini yeterince kavrayamamış olabilir. İletişim sayfasını önemli kılan tek unsur, ziyaretçilerinizin ihtiyaç hasıl olması durumunda sizinle iletişime geçebilme olanağı sunması değildir. Bu aynı zamanda bir güven teminidir. Güven duyulmak için; ulaşılabilir, erişilebilir olun. Blogunuzu yayınlamaya başlamadan önce, bir iletişim sayfası oluşturduğunuzdan, bu sayfaya bir iletişim forumu eklediğinizden ve bu iletişim sayfasının düzgün şekilde çalışır durumda olduğundan emin olun. Ayrıca iletişim sayfanızın linkini en kolay şekilde görülebilecek bir yere koyduğunuzdan da emin olun.

Hakkımızda Sayfası

Yine bir çok blog ve web sitesinin atladığı konulardan bir tanesi daha. İnanmayabilirsiniz ama bir çok e-ticaret sitesinin bile bu sayfayı eklemeyi unuttuğu yada ihmal ettiğine şahit oldum. Üzerinde kredi kartımı veya banka hesabımı paylaşacağım para vereceğim bir blog yada sitenin kim veya kimler tarafından hazırlanıp sağlandığını bilmemek! Aklı başında hiçbir insan hakkımızda sayfası bulunmayan bir blog veya siteden alış veriş yapmayacağı gibi o blogun sunduğu tüm içerik ve bilgilerede şüphe ile bakacağını aklınızdan çıkarmayın. Bu konunun vahametini daha iyi kavrayabilmeniz için şöyle bir örnek vereyim; düşünün bir kitapçıya gittiniz ve 1 kitap beğendiniz. Kitabın üstünde veya içinde kitabın yazarının yazmadığını düşünün. Yazarını bilmediğiniz bir kitaba para verirmisiniz? yada o kitabı okumaya tenezzül edermisiniz?

Ana Sayfa Linki

Şahsen benim en alerji kaptığım blog türleri, içerikleri arasında dolanırken ana sayfaya dönmek istediğim zaman tıklayacak bir ana sayfa linki bulunmayan bloglardır. Bunun defalarca kez sizinde başınıza geldiğini ve canınızı sıktığına %100 eminim. Ana sayfa linki bir blog için navigasyon namına bulunması gereken en önemli unsurların başında gelmektedir.

Düzgün Çeviriler – Teknik Mükemmelik

Malumunuz üzere blog ve sitelerimizde daha hoş tasarım ve görsellik sunmak için çeşitli temalar ve scriptler kullanmaktayız. Örneğin WordPress tabanlı bir blog kurmaya karar verdiğinizi düşünelim. Bu durumda güzel bir temaya ihtiyacınız olacak ve malesef Türkçe dilinde yapılmış çok kaliteli ve hoş temalar bulmak oldukça zor. Bu yüzden ücretli lisanslı yada ücretsiz İngilizce bir tema kullanmak durumunda kalacağız.

Bu temayı Türkçeleştirmek ise bize düşüyor. Bir çok Türkçe blogun bu çeviriyi yarım yamalak, eksik ve baştan savma yaptığına şahit olabilirsiniz. Girdiğiniz bir blog’da yer yer İngilizce kelimeler olduğunu düşünün, böyle bir blog size güven verir mi?

Aynı şekilde blogunuzda kullandığınız formlardan tutun çeşitli işlevleri yerine getiren script ve yan eklentilere kadar herşeyin muntazaman ve kusursuz çalıştığına emin olun. Web’de bulabileceğiniz çeşitli “kırık link kontrolü” araçlarından da yardım alabilirsiniz.

Bloglamaya Giriş Rehberi -2- nin sonuna geldik, rehberin 1. kısmına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz; keyifli bloglamalar!

Bloglamaya Giriş Rehberi 1

Etiketler
Daha fazla göster

Tufan Kürşat

Yazar Tufan Kürşat 1978 Lefkoşa doğumlu, 1997 yılından beridir web çalışmaları yapıyor ve sayısız projenin içinde yer aldı. Şu an ise web executive rolünde çalışmalarına devam etmektedir.

Benzer yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı

AdBlocker kullanıyorsunuz :(

Lütfen AdfBlocker'ı kapatıp Webtilkisi'ni desteklemeyi tercih edin..