AdsenseDijital Pazarlama

Google Adsense Hızlı Onay Nasıl Alınır?

Google Adsense rehberi kapsamında bundan önceki yazılarımızda Google Adsense’in ne olduğu ve nasıl başvuru yapılabileceğini açıklamıştık. Google Adsense rehberi bu yazımızda ise bir çok webmaster’in kabusu olan bir konuya; Google Adsense’ten nasıl onay alınır? sorusuna cevap vereceğim. Emin mi ki bir çok mecrada Google Adsense onayı almanın ne kadar zor ve meşakkatli bir yolculuk olduğuna dair yorumlar okumuşsunuzdur.

Bunu inkar etmek zor, Google Adsense hesabı edinmek gerçekten kolay değil fakat bu konuda çok deneyimli biri olarak size bu onayı nasıl alabileceğinizi açıklayacağım. İşin zorluk kısmını bir yana bırakacak olursak, Adsense hesabı edinmek için yapmanız gereken şeyler aslında web sitenizin yada blogunuzun ihtiyacı olan şeyler. Bu bağlamda Google politikalarını AB tüzüğü gibi görebilirsiniz. AB ülke başvurularını inceleme ve onaylama aşamasına geldiğinde başvuru sahibi ülkeye bir takım yaptırımlar uygulayarak ve şartlar koşarak o ülkenin AB standartlarına uygun hale gelmesini amaçlar. Sizde Google politikalarına bu şekilde bakarsanız, bunu bir işkenceden yada zorunluluktan ziyade sitenizin geleceği için bir nimet olarak görüp şevk ile çalışabilirsiniz.

Google Adsense’in ne olduğunu öğrendik, Google Adsense hesabının nasıl oluşturulacağınıda adım adım öğrendik, peki ama Google Adsense başvurumuzun onaylanması için ne yapmamız gerekiyor? Nelere dikkat edersek Google Adsense başvurumuzu onaylar? Adım adım hangi kriterlere dikkat etmeliyiz? bu sorularınızın cevabını vermeye başlayalım.

Minimal İçerik ve Sayfalar

Daha önce bir çok yazımda içeriğin önemine değinmiştim. Gerek içeriğin sahip olması gereken kalite standartları, gerekse sitenizin sahip olması gereken içerik miktarının önemine defalarca kez vurgu yapmıştım. Yine karşınızda içerik var. Google Adsense onayı alabilmeniz için 1 numaralı koşulumuz yine ve yeniden içerik!

Google Adsense başvurunuzu yapmadan önce ele almak zorunda olduğunuz en önemli konu blogunuzun veya sitenizin içerik zenginliğidir. Peki ama Google’ın Adsense başvurumuzu onaylaması için ne tür ve ne miktarda içeriğe ihtiyacımız olacak? Bu soruya Google’ın resmi ağızdan verdiği net cevap sadece içeriğin türü ve kalitesi üzerinedir. Google Adsense başvurusu yapacağınız sitenin %100 özgün içeriğe sahip olması zorunludur. Kopyalanmış, değiştirilmiş, spinlenmiş veya başka herhangi bir şekilde başka yerden alıntılanıp özgünleştirilmeye çalışılmış içerik türüne sahip hiçbir sitenin Google Adsense onayı alma şansı yoktur. Sitenizdeki içeriğin tamamı özgün ve kaliteli olmak zorundadır.

Adsense başvuru yapacağınız sitenin onaylanması için sadece özgün içeriğe sahip olmasıda yeterli değildir. Aynı zamanda yeterli içerik zenginliğinede sahip olma zorunluluğu vardır. Peki bu ne kadar içerik eder? Google’ın gözünde ne kadar içeriğe sahip olan bir site Adsense’e layik bir sitedir?

100.000 kelime barajı..

Kendi tecrübelerime dayanarak şunu çok net söyleyebilirim ki; Adsense başvurusu yapmaya hazırlandığınız site veya blogunuzun toplam içeriğinin 100.000 ( yüz bin ) kelime barajının altında olmaması gerekmektedir. Diyelim ki içerik yönetim sistemi olarak WordPress kullanıyorsunuz. Blog konseptinde bir web siteniz var. Bu durumda ister 2000 kelimelik 50 adet blog, ister 1000 kelimelik 100 adet blog girişiniz olmalıdır. Bunun altında bir içeriğe sahipseniz; Adsense başvurunuzun onaylanması ciddi risk altındadır.

Sitenizin Nişi ve Kabul Edilmeyen Siteler

Bazı içerik türüne sahip siteler Google Adsense politikalarına aykıdır ve bu tür sitelerin Adsense onayı alması söz konusu dahi olamaz. Peki bu siteler ne tür sitelerdir?

  • Yetişkin içerikli siteler
  • Telif hakkı bulunan içerik veya görsel barındıran siteler
  • Uyuşturucu ile alakalı içerik barındıran siteler
  • Alkol ve türün ürünleri ile alakalı siteler
  • Hack ve crack içerikli siteler
  • Şiddet içerikli siteler
  • Silah ve patlayıcı madde içerikli siteler
  • Yasal içeriğe sahip olmayan siteler
  • Gösterim ve tıklama sayısını artıran sistemler kullanan siteler
  • Reklamlara tıklamaya teşvik eden siteler
  • Taklit ürün barındıran siteler
  • Yapay trafik kaynaklarından faydalanan siteler

Adsense onayı alamayacak site türlerinin başında gelmektedir. Eğer sizinde siteniz bu kriterlerine en az bir tanesine uyuyorsa, Adsense başvurunuz onaylanmayacaktır.

Bir takım niche ( niş ) grubuna sahip sitelerin ise diğerlerinden çok daha kolay ve hızlı onay aldığını gerek tecrübelerim gerekse bir takım istasitikler göstermektedir. Peki ama hangi tür nişe sahip siteler Adsense onayı alma konusunda şanslıdırlar?

  • Sağlık konulu siteler
  • İnternet pazarlamacılığı siteleri
  • İş dünyası ile ilgili siteler
  • Hukuk siteleri
  • Teknoloji ve girişimci tür siteler
  • Seyahat konulu siteler
  • Yaşam tarzı konulu siteler
  • Sosyal medya içerikli siteler

Bu listedeki site türlerine uyan bir içeriğe sahipseniz, Google ekibi Adsense başvurunuzu çok daha ciddiye alacaktır.

Web Sitesinin Tasarımı ve Kullanıcı Deneyimi

Şunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın, Google’ın bir web sitesine Adsense onayı vermesi demek aynı zamanda o siteyi onaylaması ve referans olarak göstermesi demektir. Neticede siz Adsense kullanma talebi ile Google reklamlarını kullanmayı talep etmektesiniz. Google’ın sizin sitenizde kendi reklamlarını yayınlaması ise, sizin sitenizi referans olarak müşterilerine sunması demektir. Web siteniz gerçekten Google’ın referansına layık mı? Bunu hakedecek titizlikte mi hazırlandı?

Google Adsense reklamlarını yayınlayacağı ve dolayısı ile referans olarak göstereceği web sitesinin, Google üzerinden gönderilecek kullanıcıya mükemmel bir kullanıcı deneyimi yaşatmasını ve memnun kalmasını bekler. Sitenizin veya blogunuzun tasarımı yeterince iyimi? Grafiksel mükemmeliğe sahip mi? Renk tonlamalarınız ziyaretçilerin gözünü yormayacak şekilde profesyonelce yapıldı mı? ( bknz renklerin verdiği duygular ) Navigasyon olarak sitenizdeki içerik her şekilde kullanıcının emrine amade mi?

Örneğin WordPress içerik yönetim sistemini kullandığınızı varsayalım. Peki bu siteye ne tür bir tema kullanacaksınız? Evet bir çok ücretsiz tema internette mevcut olabilir. Fakat kaliteli ve lisanslı bir premium temanın yerini hiçbirşey tutamaz. Alacağınız kaliteli bir premium ( ücretli ) tema sitenize ve ona gelecek olan ziyaretçiye verdiğiniz önemi ve duyduğunuz saygıyı temsil eder ve inanın Google böyle şeylere büyük önem vermektedir.

Google Analytics ve Diğer Güven Faktörleri

Sitenize Google analytics kodu eklemeniz için sitenizin size ait olduğunu ispat etmeniz gerekir. Verilen kodu sitenize yerleştirerek bunu onaylayabilmektesiniz. Bu aynı zamanda bir güven unsurudur ve Google’ın gözünde +1 güven oyudur. Adsense başvurunuzu göndermeden önce mutlaka Google analytics’i sitenize ekleyin ve bu olumlu puanı hanenize yazdırın. Ayrıca Google’ın gözünde güven duyulmanıza sebebiyet verecek herşeye dikkat etmelisiniz.

Web sitenizin bir hakkımızda sayfası, iletişim sayfası, telif haklarına saygı duyduğunuzu gösteren telif hakları sayfası bulunmalıdır. Bunların tamamı Google’ın gözünde güven temin etmeniz için önemli şeylerdir. Ben bunlara Bloglama prensibleri diyorum. Bloglama prensibleri ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak istiyorsanız; Bloglamaya giriş rehberi 2 başlıklı yazımızda ki bölümlere göz atabilirsiniz. Bu rehberde Bloglama prensibleri başlığı altında bu tarz sayfaların web siteniz için neden önemli olduğunu detaylıca anlatmıştım.

Site Haritası ve Robots.txt

Site haritası oluşturmak SEO ( arama motoru optimizasyonu ) açısından da sitenize büyük fayda sağlamaktadır. Eğer WordPress kullanıyorsanız Google XML sitemaps tarzında bir eklenti ile yada All in one seo tarzında bir SEO eklentisi ile site haritanızı kolayca oluşturabilirsiniz ve fazlada vaktinizi almaz. Ayrıca siteniz için oluşturacağınız robots.txt dosyasıda istenmeyen içeriğin Google indekslenmesini engeller ve gereksiz içeriklerin Google’da görülmesine mani olması olumlu sonuç doğuracaktır.

Alexa Derecesi

Yine resmi olarak Google tarafından açıklanmasa da çok önemli bir kriterde web sitenizin alexa sıralamasıdır. Bir çok kaynakta size Google’ın alexa sıralamanızı önemsemeyeceği söylenebilir ama işin aslı böyle değildir. Adsense başvurunuz onaylanırken sitenizin prestij ve ziyaretçi sayısını temsil eden bir çok faktöre göz atılır. Bunların başında ise Alexa sıralamanız gelmektedir. Eğer alexa global sıralamanız 500.000 ve üstündeyse Adsense başvurunuzu biraz ertelemenizde fayda var. Söylediğim gibi bu resmi olarak Google tarafından açıklanmış bir kriter değildir.

Önemli Notlar:

Google Adsense politikaları kapsamında dikkat etmeniz gereken unsurların en önemlilerini belirttim fakat Google Adsense politikalarında yer almasada Google’ın önemsediği ve ciddiye aldığını tecrübelerimizle öngördüğüm bir çok önemli faktörede yer vermeye çalıştım.

Düzgün sayılabilecek bir trafik, grafik ve tasarım açısından profesyonel kokan bir tema, hatırı sayılır iyi bir Alexa sıralaması ve sitenizin güven puanını artıracak türden sayfalar. Bu kriterleri Google politikaları kapsamında bulamasanızda ne kadar önemli olduklarını anlatamam. Google Adsense başvurunuzda ilk başvurunuzdan onay almanız önemlidir. Zira onay almak için ilk başvurunuzda işi bitirmeniz çok daha karlı ve avantajlıdır. İlk başvuruyu yaptığınız zaman bu yazımda belirttiğim tüm kriterler ışığında web siteniz tepeden tırnağa incelenir ve bir karara varılır. Red alırsanız, sonraki başvurularınız aynı titizlikle incelenmeyecek ve çok daha büyük ve belirgin değişimler yapmanız beklenecektir. Google Adsense’den onay alma hususunda bilmeniz gereken en önemli sır budur. İlk başvuru en büyük şansınızdır ve bunu iyi kullanmanız gerekmektedir. Bu rehberde belirttiğim kriterlerin tamamına sitenizin uyduğuna emin olun. Tabiri caizse eşşeğinizi sağlam kazığa bağlayın ve en büyük şansınız olan ilk başvuru şansınızı iyi değerlendirin. Bu aceleye getirecek bir konu değildir.

Adsense reklamlarını yayınlayacağınız web sitenizde Affiliate linkler ve diğer reklam firmalarının reklamlarına yer vermeyin. Google’a antipatik görünebilecek herşeyden sakının. Bu daha sonrada bunları yapmayacağınız anlamına gelmez. Elbette Google politikalarına uymaya devam edeceksiniz fakat ilk başvurunuzu yaptığınız zaman siteniz kusursuz görünmeli ve gereksiz hiçbirşeye yer vermemelisiniz.

Google Adsense Rehberi

Etiketler
Daha fazla göster

Tufan Kürşat

Yazar Tufan Kürşat 1978 Lefkoşa doğumlu, 1997 yılından beridir web çalışmaları yapıyor ve sayısız projenin içinde yer aldı. Şu an ise web executive rolünde çalışmalarına devam etmektedir.

Benzer yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı

AdBlocker kullanıyorsunuz :(

Lütfen AdfBlocker'ı kapatıp Webtilkisi'ni desteklemeyi tercih edin..