Nasıl Yapılır

Site Haritası Nasıl Oluşturulur

Site Haritası (Sitemap) oluşturma yönergeleri..

Sitenizde yer alan tüm sayfaları, tek tek arama motorlarına kayıt ettirmek yerine, oluşturacağınız Site haritası ile daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde arama motorlarına kayıt ettirme imkanına sahip olabilirsiniz. site haritası nasıl oluşturulur ve arama motorlarına nasıl gönderilir? hep birlikte inceleyelim.

Site Haritası Nedir?

İngilizce karşılığı sitemap olan site haritası, web sitelerinde yer alan tüm sayfaları tek tek Yandex, Bing, Google ve diğer arama motorlarına tanıtarak zaman kaybetmek yerine, bir defa oluşturulan ve arama motorları robotlarının web sitenizi düzenli aralıklar ile gezerek sayfalarınızı sistemlerine tanıtmalarına olanak veren bir sistemdir. Site haritası sayesinde web sitelerinizi arama motorlarına daha hızlı bir şekilde tanıtabilir, sayfalarınızın ziyaretçiler ile hızlı bir şekilde buluşmasını sağlayabilirsiniz. Diğer bir deyişle, web siteleri üzerinde bulunan sayfaların bağlantı adreslerini içinde bulunduran ve arama motorlarına otomatik olarak tanıtan çıktıya, Sitemap yani site haritası denilmektedir.

Dünyanın en büyük arama motorlarının başında gelen Google’den yola çıkacak olursak; Google siteleriniz ile ilgili detaylı istatislikleri tutabilen, siteniz hakkında var olan olumsuz durumu size bildiren ve arama sonuçları hakkında sizi bilgilendiren bir alt yapı ile çalışmaktadır. Bahsedilen bu sistemin etkin bir şekilde kullanıldığı Google platformu ise, Google Site Yöneticisi Araçları’dır. Yeni bir web siteniz varsa, Site Yöneticisi Araçları’na sitenizi kayıt ettirerek, site haritası göndermelisiniz.

Sitemap oluşturmak için bir kaç  yöntem bulunmaktadır. Bunlar;

1- Manuel olarak site haritası oluşturma,
2- Otomatik olarak sitemap oluşturma,
3- Online sitemap servisleri ile sitemap oluşturma,

Önümüzde 3 seçenek bulunsa da, öncelikli olarak en sık ve kolay olan yöntem olan online site haritası oluşturmak konusuna değineceğim.

Online Site Haritası nasıl oluşturulur?

Online site hartitası oluşturmakta aslında, otomatik site haritası oluşturmakla aynı şeydir. Kullandığınız arama motoruna online site haritası oluşturma yazıp aratarak, online site haritası oluşturma imkanı sunan servislerden birisini kullanarak kolaylıkla sitemap oluşturabilirsiniz.

Otomatik Site Haritası oluşturma

Kullandığınız yazılıma bağlı olarak, otomatik sitemap oluşturmanın rahatlığını yaşayabilirsiniz.
Wordpress kullanıyorsanız; WordPress tabanlı bir web sitesine sahipseniz, Sitemap oluşturma eklentisi olan Google XML Sitemaps Generator eklentisini kurmanız gerekmektedir. Bu eklentiyi kurup WordPress yazılımında aktif hale getirdiğinizde, web sitenize gireceğiniz tüm içerikleriniz otomatik olarak Yahoo, Google, MSN gibi arama motorlarına gönderilmekte ve site haritanız daima güncel kalmaktadır.

Blogger Platformu üzerinde bir web siteniz varsa; Blogger tabanlı bir internet sitesine sahipseniz, yine çok kolay bir şekilde site haritası oluşturabilirsiniz. Örneğin: elbisemodelleri.blogspot.com gibi bir blogger tabanlı siteniz var ise, elbisemodelleri.blogspot/atom.xml şeklinde yazdığınız da, XML uzantılı sitemap dosyanız hazır bir şekilde karşınıza çıkacaktır.

Burada yapmanız gereken tek şey, Gmail hesabınızı kullanarak Google Webmaster Tools adresine girerek, Sitemap yolunuzu Google Sitemap kısmına eklemek olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken, sitenizin doğrulanmış olmasıdır. Webmaster Tools kullanarak bu işlemi de gerçekleştirebilirsiniz.
Daha kolay ve hazır sistemler olan otomatik ve Online sitemap oluşturma hizmetleri bulunduğu için, Manuel olarak site haritası oluşturma yönteminden bahsetmeyeceğim.

Etiketler
Daha fazla göster

Tufan Kürşat

Yazar Tufan Kürşat 1978 Lefkoşa doğumlu, 1997 yılından beridir web çalışmaları yapıyor ve sayısız projenin içinde yer aldı. Şu an ise web executive rolünde çalışmalarına devam etmektedir.

Benzer yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı

AdBlocker kullanıyorsunuz :(

Lütfen AdfBlocker'ı kapatıp Webtilkisi'ni desteklemeyi tercih edin..