Bloglamadan Önce Yanıtlamanız Gereken 4 Soru
Eğer sizde bir blog oluşturmaya karar verdiyseniz, şüphesiz blogunuzun başarıya ulaşması için çok ciddi zaman harcamanız gerektiğini bilmelisiniz.
Günümüzde her dakika yüzlerce yeni bloglar oluşturuluyor. Herkes bir umut ile blogunu oluşturmaya başlasada, maalesef her blog hedefine ulaşamıyor. Çeşitli gayeler ile oluşturulan blogların çok az bir kısmının başarıya ulaşabildiğini bliyormuydunuz?
Bloglamadan Önce Yanıtlamanız Gereken 4 Soru
Bir blogun başarıya ulaşması veya başarısız olması bir çok kritere bağlı olarak gelişmektedir. Bu kriterlerden en önemli 2 tanesi “yetersiz alaka” ve “yanlış planlama” olabilmektedir. Kendi kendinize bir kaç soru sorarak, başarılı bir blog oluşturmak için iyi bir başlangıç yapabilirsiniz. İster “ticari düşünce” ile ister “sadece bloglamak için” blog oluşturun, bu sorulara blogunuzu oluşturmadan önce yanıt vermeniz lehinize olacaktır.
Yazmayı gerçekten seviyormusunuz?
Bir blog oluştururken blogunuzun kaderini belirleyecek en önemli unsur, bu soruya vereceğiniz cevap olacaktır. Eğer gerçekten yazmayı seviyorsanız ve yazmak sizin için bir tutku ise, bu özelliğiniz blogunuzun başarıya yelken açması için anahtar unsur olacaktır. Olaya negatif yönden bakacak olursak, yazmayı sevmiyor ve yazarken sıkılıyorsanız blogculuk size göre bir iş olmayacaktır. Ticari amaç güderek bloglamak isteseniz bile bir noktada tıkanıp, blogunuzu ihmal edeceksiniz. Blogculukta en önemli kriterin “sürekli ve özgün içerik” olduğunu hesaba katarsak, yazmayı ve taze içerik girmeyi ihmal etmeniz yada aksatmanız blogunuz için iyi sonuçlar doğurmayacaktır.
Öğrenmeye meyillimisiniz?
Blogculukta bir çok kriter birbirine bağlı olarak zincirleme şekilde çalışmaktadır. Blogları vücut, bu vücudu besleyen kanı ise “güncel içerik” olarak düşünürsek, taze kan verilmeyen bir vücudun yaşamasının mümkün olamayacağı açıktır. Sürekli olarak doğru periyodlar ile taze içerik girmek blogculuğun ana ilkelerinden birisidir. Sürekli içerik girebilmeniz için, sizinde sürekli yeni şeyler öğrenmeniz gerekmektedir. Neticede bilmediğinizi yazamazsınız. Sürekli olarak kendinizi geliştirmek ve yeni şeyler öğrenmeye açıksanız, bu gireceğiniz içeriğe yansıyacak ve doğal olarak blogunuz ivme kazanacaktır.
İşbirliği yapmaya açıkmısınız?
Başarılı bir blog oluşturmak ve başarılı bir blogcu olmanın en önemli bir diğer kriteri ise “işbirliğine açık” olmanızdır. Özellikle oluşturacağınız blog ile benzer niche’lere sahip blogların yazarları ile kaliteli iletişim kurabilmeniz ve hatta işbirliği içerisinde olmanız lehinize olacaktır. Blogunuzun tanıtımı başta olmak üzere bir çok konuda diğer blogcularla olan işbirliğinizi kullanarak bir çok avantaj elde edebilirsiniz. Web dünyasında başarı için sihirli sözcük iletişim isimli yazımıza göz atmanızı öneririm.
Sabırlımısınız?
Bu soruyu sadece blogculuk için sorulmuş bir soru olarak algılamayın mamafih blogculukta da sahip olmanız gereken en büyük silahınız; sabrınızdır. Hiçbir yeni kurulan blog, başlangıcı ile birlikte başarıya koşamaz. Organize ve planlı bir şekilde yolunuza devam etmeli ve blogunuza başarı için ihtiyacı olan zamanı vermelisiniz. Planlamanıza sadık kalarak, istikrarlı bir şekilde bloglamaya devam etmeniz halinde, başarı kaçınılmaz olacaktır.