BlogDijital Pazarlama

Bloğunuz İçin Doğru Niche Seçimi

Şüphesiz ki blogunuz için niche seçimi çok meşakkatli bir konudur. Yanlış bir niche seçimi blogcuyu abandone edebilir. Genellikle bir çok guru size hakim olduğunuz ve yazmaktan zevk alacağınız bir niche’yi seçmenizi öğütler ki, bu konuda oldukça haklıdırlar. Bunun sebeblerine kısaca değinelim.

Sevdiğiniz ve ilgi alanınız olan bir niche’de yazacak ve analiz edebilecek çok sayıda argüman bulmanız mümkün. İlgi alanınızda olduğu için sürekli bunu araştırır ve kendinizi geliştirirsiniz. Bu gibi sebeblerden dolayı sevdiğiniz ve vakıf olduğunuz bir niche seçimi blogunuzun ömrünü uzun kılacaktır.

Doğru Niche Seçimi

İsterseniz iyi bir niche seçimi için üzerinde çalışmanız gereken aşamalara kısaca değinelim.

Beyin Fırtınası

Öncelikle şunu çok açık bir şekilde ifade etmeliyim ki, “çabuk zengin olma” hayalleri ile oluşturulacak bir blogun kaderinin daha siz işe koyulmadan hüsranla sonuçlanacağına garanti edebilirim. Blogculuk uzun vadeli bir iştir ve sabırla, itinayla iyi planlandığı takdirde amacına ulaşabilir. Çabuk kazanç elde etme veya “hızlıca köşeyi dönme” mantığı ile kurgulanan her iş gibi blogculukta başarısızlığa mahkûmdur. Şu soruları kendinize sorarak iyi bir beyin fırtınası çalışması yapmanızı öneririm.

  1. Gerçek anlamda tutku ile bağlı olduğunuz alan nedir?
  2. En çok ne tür programları takip eder veya ne tür kitapları okursunuz?
  3. Dikkatinizi en çok çeken konular hangileridir?
  4. Gazete veya webde en çok ne tür siteler dikkatinizi çeker ve vaktinizi alır?

Araştırma

Beyin fırtınası sonrası mutlaka bir takım fikirler türeteceksiniz. Şimdi ise bu fikirleri enine boyuna araştırmak için interneti kullanın. Google bu konuda en güçlü silahınız olacaktır. Tespit ettiğiniz fikirleri, konuları iyice araştırarak, bu konularda ne tür blogların olduğunu ve bu blogların içerik olarak neler sunduklarını iyice araştırın. Sizin tespit ettiğiniz konu ve fikirlerde ki bloglar neler sunuyorlar, insanlar ve kitleleri ise buna mukabil olarak neler bekliyorlar ve istiyorlar. Siz bu taleplere ne ölçüde cevap verebilirsiniz?

Eleminasyon Aşaması

Elbette seçeceğiniz niche ve oluşturacağınız blogdan uzun vadede bir takım ekonomik beklentileriniz olabilir ve bu çok doğaldır. En başta interneti ve Google’ı kullanarak, tespit ettiğiniz konu ve fikirleri araştırdınız. Şimdi ise araştırmanızın neticesinde bu fikirlerinizin bir kısmını elemeye başlayın. Eğer seçmeye meyilli olduğunuz niche çok zorlu ve rekabetçi bir niche ise, mümkün olabildiği kadar spesifik olmanızda fayda var. Ayrıca elinizdeki araştırma listesinde bulunan konuların “kârlılık” durumunuda göz önünde bulundurmanızda fayda vardır. Bu süreç neticesinde elinizdeki konuları 2-3 taneye kadar düşürmeniz gerekiyor.

Kârlılık

Seçmiş olduğunuz niche’nin kârlı olup olmadığını iyi araştırmanızın önemini vurgulamıştık. Peki ama bir niche’nin kârlılık durumunu en net şekilde nasıl ortaya çıkartabiliriz?

Bunun için yapabileceğiniz bir çok araştırma ve sorgulama mevcut, fakat “anahtar kelime” araştırması bunların içinde en etkili olanıdır. Eğer ücretli bir anahtar kelime aracı satın almak istemiyorsanız, Google Adwords Keyword Tools’u kullanabilirsiniz(Google adwordsle ilgili olan ” Çok Kazandıran Anahtar Kelimeler Nasıl Bulunur? ” başlıklı yazımızı okuyun.). Kelimelerin aylık aranma hacmine bakarak, seçtiğiniz niche’nin kârlılık durumu hakkında gayet iyi bir fikir edinebilirsiniz.

Karar Vermek

Araştırma ve iç sezilerinizi iyi harmanlayarak niche’nizi seçiniz. Seçtiğiniz niche’nin çok aşırı rekabet düzeyi yüksek olmamasına özen göstermenizde fayda var. Niche’nizin kârlılık durumu da seçiminizde etkili olsun neticede emeklerinizin karşılığını almak sizi daha fazla motive edecektir.

Son olarak bloğunuzun tadını çıkarmaya ve yaptığınız işten keyif almaya bakın.

Etiketler
Daha fazla göster

Tufan Kürşat

Yazar Tufan Kürşat 1978 Lefkoşa doğumlu, 1997 yılından beridir web çalışmaları yapıyor ve sayısız projenin içinde yer aldı. Şu an ise web executive rolünde çalışmalarına devam etmektedir.

Benzer yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı

AdBlocker kullanıyorsunuz :(

Lütfen AdfBlocker'ı kapatıp Webtilkisi'ni desteklemeyi tercih edin..