Wordpress

WordPress Yedek Nasıl Alınır?

Bu yazımızda WordPress yedek alma işlemi nasıl yapılır konusuna değineceğiz. Bilindiği gibi internet siteleri internet ortamında barınmak için domain adı kiralamak ve sitenin internette barınması için host alanı kiralamak durumundalar. Bu kira süreleri bittiğinde site sahibinin sözleşmeyi yenilemesi ve belli bir ücret ödemesi gerekir. Bazen host sunucu değiştirme kararı almak da sık rastlanan bir durumdur. İşte emeğin yok olmaması ve girilen makalelerin ve diğer içeriklerin sağlıklı bir şeklide taşınması için WordPress Yedekleme işlemine ihtiyaç vardır.

WordPress yedek alma

Bazı host sunucular WordPress yedek alma işlemini her hafta otomatik olarak yaparlar. Siteniz çöktüğünde bir hafta önceki yedeği yüklerler. Site sahiplerinin en çok korktuğu işlem olan yedek alma işlemi aslında son derece basit bir işlemdir.

WordPress sitelerinin yedeğini almak için başvurulacak yöntem -İçe aktar/ Dışa Aktar- özelliğini kullanmaktır. WordPress plugin (eklenti) indirilerek yedek alma işlemi yapılabilir. Cpanel kullanılarak yine yedek alınabilir. Birçok insan da FTP yöntemi ile manuel olarak yedekleme işlemi yaparlar.

İçe Aktar/Dışa Aktar Özelliği ile yedeklenen data .xml formatındadır bu nedenle yedekte görsel içerikler barındırmaz. WordPress sisteminin anlayabileceği bir dil olan .xml formatı ile yedek almak sık kullanılan bir yöntemdir. Bu özelliği kullanarak FTP üzerinden sitenize bağlanın ve “Wp-Content” klasörünün yedeğini güvenlik amacıyla aldıktan sonra kopyalanan yeni “Wp-Content” dosyasını yeni sitenizin ilgili alanına gönderin. Daha sonra eklentilerinizi ve temanızı aktifleştirin.

WordPress Admin girişi yaparak sırasıyla “araçlar” sekmesini tıklayın ve -Dışa aktar- sekmesini seçin. Aktarılacak öğeleri seçin ve indir butonuna tıklayın. Yaptığınız işlemlerde bir aksilik durumunda arada kalmamak için daima “WP -Content “ klasör yedeğini almayı ihmal etmeyin.

“WP-Content” klasörünü yeni sitenize aldıktan sonra plugins ( eklentiler) aktifleştirme işlemini yapın. Sonra eklenti olarak WordPress aktarıcı eklentilerinden birini kurun ve “Araçlar” sekmesine ve sonra da “içe aktar” sekmesine tıklayın. Yedeğinizi seçerek yükle ve içe aktar sekmesine tıklayın.

Hangi Yedekleme Eklentilerini kullanmalıyım?

Back Up Wp Free yedekleme eklentisi işinizi görecek en iyi eklentidir. Bu eklentinin tek dezavantajı sadece İngilizce dil desteği sunmasıdır.

Etiketler
Daha fazla göster

Tufan Kürşat

Yazar Tufan Kürşat 1978 Lefkoşa doğumlu, 1997 yılından beridir web çalışmaları yapıyor ve sayısız projenin içinde yer aldı. Şu an ise web executive rolünde çalışmalarına devam etmektedir.

Benzer yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı

AdBlocker kullanıyorsunuz :(

Lütfen AdfBlocker'ı kapatıp Webtilkisi'ni desteklemeyi tercih edin..