Web Tasarım

Bloğunuzun Tasarımı Yeterince İyi mi?

Bloğunuza gelen ziyaretçilerinizin blogunuz da kalıp kalmayacakları yada ne kadar zaman geçireceklerinın en az içeriğiniz kadar önemli olduğunu biliyormuydunuz? Sabah kahvenizi yudumlarken bir çoğumuz Google Analytics yada Yandex Metrica’yı açıp şöyle bir gelen gidene bakarız. Bu işlemi yaparken en çok gözümüze takılan istatistik ve veriler ziyaretçilerimizin ne kadar süre blogumuzda kaldıkları ve hemen çıkma oranlarıdır. Yüksek bir hemen çıkma oranı hepimizin canını acıtır buna şüphe yok.

Bloğunuzun tasarımı yeterince iyi mi?

Peki ama bu “hemen çıkma” oranını tetikleyen faktörlerin en başında blogunuzun tasarımı ve verdiği ilk intiba olduğunu biliyormuydunuz? Bir kaç ana başlıkta sitenize gelen ziyaretçileri nasıl uzun süre blogunuzda tutabileceğinizi ve hemen çıkma oranını nasıl asgariye indireceğinizi anlatmaya çalışacağım.

Tasarımınız yeterince sade mi?

Blogların ana trafik kaynakları arama motorlarıdır. Bu da şu demek oluyor ki; içerik sizin herşeyinizdir ve başlıca trafik kaynağınızdır. İnsanlar bloglara aradıkları bir bilgiye ulaşmak için geliyorlar. Temiz ve sade bir tasarım ile ziyaretçinizi “okuyucunuza” çevirin. İzin verin rahat ve göz yormayan bir şekilde içeriğinize odaklansınlar, saçma sapan sağdan soldan patlayan banner, reklam veya popup’lara değil.

Makalelerinizi yazarken paragraf düzenine özen gösterin, küp şeklinde basma kalıp bir metin yumağı, içeriğinde ki bilgiler ne kadar değerli olursa olsun kendini okutmayacaktır. İmla hatalarını ortadan kaldırın, paragraf düzenine riayet edin ve gözü yormayacak şekilde fontlar ve font ölçüleri kullanın.

İçeriğiniz lezzetli görünüyor mu?

Çoğumuz blogları gezerken her yazıyı okumak yerine “göz atmayı” tercih ederiz; aradığımızı bulduğumuza emin olana kadar. Hızlıca bir göz taraması yaparak %100 aradığımız içeriğe ulaştığımıza emin olduğumuz zaman tam konsantre okuma durumuna geçiş yaparız.

Bu aşamadan itibaren okuyucuya “aradığın yazı benim!” mesajını vermek sadece içeriğin değil aynı zaman da içeriğin sunum şekli ile de ilgili bir durumdur. Yukarıda bahsettiğimiz paragraf düzeni, doğru font ve font ölçüsü kullanımı kadar önemli olan başka unsurlarda vardır. Vurgulamak istediğiniz mesajların altını çizmek yada kalınlaştırmak, doğru başlıkları atmak büyük önem taşır. Aynı zamanda yazınızın içeriğine görsel değer katacak iyi seçilmiş resimler kullanmakta yazıyı okunası kılan en önemli etkenlerin başında gelir.

Blogunuzun Tasarımı

Okuyucunuza aradığını veriyormusunuz?

Yazacağınız makale ile ilgili iyi bir fikriniz olabilir ancak iyi planlayarak bunu yapmak önemlidir. Yazmaya başlamadan önce küçük bir organizasyon yapın, konuya nasıl gireceğiniz, girdikten sonra ne tür örneklemeler ile yazınızı zenginleştireceğinize karar verin ve aynı zamanda konusal benzerlikler gösteren diğer yazılarınıza da navisyon sağlayın link verin. Bu aynı zamanda sizin eskimiş ve yarı ölü durumunda ki diğer yazılarınızı da efektif kullanma fırsatı verecektir.

Ziyaretçileriniz üzerinde iz bırakıyormusunuz?

Tahmin edebileceğiniz gibi hergün internette binlerce hatta onbinlerce yeni web siteleri ve bloglar açılmaktadır. Blogunuza gelen ziyaretçiyi tekrardan blogunuza getirebilmek için onun üzerinde iz bırakmanız gerekir. Ziyaretçilerinizin ve dahi okuyucularınızın üzerinde olumlu etki ve iz bırakmanızı sağlayacak belirli unsurlar vardır. Blogunuzun kullandığı tema, kullandığınız logo, yazılarınızı sunum şekliniz ve en önemlisi yazarken kullandığınız uslûp ve anlatım tarzınız eşsiz olmalıdır. Blogunuza uğrayan ve bir kaç yazınızı okuyup giden bir ziyaretçinin zihninde yer bırakmanız için bu unsurların içini olumlu şekilde doldurmanız çok önemlidir.

Etiketler
Daha fazla göster

Tufan Kürşat

Yazar Tufan Kürşat 1978 Lefkoşa doğumlu, 1997 yılından beridir web çalışmaları yapıyor ve sayısız projenin içinde yer aldı. Şu an ise web executive rolünde çalışmalarına devam etmektedir.

Bir yorum

  1. Ziyaretçinin sitede uzun süre kalması ve sürekli olması için kullanılan temanın göze hitap etmesi gerekli. Tabi göze güzel gelecek diye de sadelikten ödün vermemeli. Ayrıca sitedeki içeriğin ziyaretçiyi doyuracak kıvamda olması gerekir.

  2. Anlatılan tüm detaylara özenle dikkat etmek gerek. Çünkü blog tasarımı tek başına yeterli değil. Sağlam içeriğe sahip olunması, temanın sade ve göze hoş gelmesi gibi etkenler oldukça önemli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı

AdBlocker kullanıyorsunuz :(

Lütfen AdfBlocker'ı kapatıp Webtilkisi'ni desteklemeyi tercih edin..