Dijital Pazarlama

Transmedya Nedir? Dijital Pazarlamada Nasıl Kullanılır?

Transmedya nedir? dijital pazarlamada nasıl kullanılır? sorusunu şu şekilde cevaplamak mümkündür: Transmedya bir nevi hikaye anlatıcılığıdır. Anlatılacak hikayeler, film, tv,sosyal medya, mobil kullanımlar aracılığıyla sunulur. Bu kavram, Henry Jenkins ile ortaya çıkmıştır. Henry Jenkis, bir iletişim profesörü olup ”Cesur Yeni Medya” adlı kitabıyla bu kavram dünya çapında kullanılmaya başlanmıştır.

Kullanılan bu yöntem ile kullanıcılar sadece reklamı izleyen kişi olmazlar, reklamın içine girerek reklamın bir parçası haline gelirler. Bu kavram bizde ilk olarak 2013 yılında yayınlanan Medcezir dizisi ile kullanılmıştır. Daha sonra İlk transmedya reklamı da giyilebilir saat modelinde kullanılmıştır. Bu reklamda Transmedya kavramıyla teknoloji, bir aksesuar ürünü olarak tanıtılmıştır.

Transmedya Kullanımı ve Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Transmedya kullanımında izleyiciler aktif bir durumda olması gerekir. Aynı hikayeler değişik yönleriyle anlatılır. Kullanıcı hikayenin içindeymiş konuma getirilir. Transmedya ile ürün hakkında gerekli bilgiler aktarılır. Transmedya kullanımı için çok katmanlı hikaye anlatıcılığı gerekir. Transmedya kavramı ile hikaye anlatımı yapılırken, hikayenin başı bir romanda kullanılıp daha sonra ele alınacak kısımlar ise filmde yer alabilir.

Transmedya Dijital Pazarlamada Nasıl Kullanılır?

Dijital pazarlamada kullanılan en ünlü transmedya örneği Harry Potter’dır. Hikayenin kısımları değişik kanallardan sunulur. Ortada sadece bir hikaye olup bu hikaye kitaplar, DVD gibi birçok kaynakla ele alınır. Bu tekniğe çapraz pazarlama tekniği ismi verilir. Bu teknikle yapılan pazarlamalar şirketler için daha büyük avantaj sağlar. Çünkü kullanıcıların sadakat bağları güçlü hale gelir. Alımlar uzun vadeye yayılıp müşteri sayısında artış yaşanır.

Transmedya Kavramının Özellikleri Nelerdir?

Transmedya kavramının birçok özelliği olup bu özellikleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • İçerik tek vizyonlu bir halde verilmez.
  • İçerikler yapımcılar aracılığıyla üretilir.
  • İçerikler orjinal olup bu içerikler için katılımcılardan da yardım alınır.
  • Kişilerin hayatlarına dokunan hikayeler gösterilir.
  • İçerik en az 3 farklı platformda sunulup bu içeriklerin birbirini tamamlaması gerekir.
  • Çapraz medya yaklaşımı ile içerik güçlendirilir.

İlk önce çizgi filmlerde kullanılan transmedya kavramı daha sonra sinema sektöründe kullanılmıştır. Bu gibi özellikleri içinde barındıran transmedya kavramıyla kullanıcıların sadakat bağları güçlü hale getirilir.

Transmedya Örnekleri

Hollywood dünyada bu yöntemin çok sık kullanan bir sektördür. Transmedya yönteminin asıl amacı izleyiciye aktarılan hikâyenin izleyici tarafından sahiplenilmesidir. Bunun yanında izleyiciye olay akışı içinde yer aldığı hissettirilir.

İzleyici bu yolla hikâyeyi sahiplenir. Bu sebeple, transmedya kavramının kullanılacağı yapım veya projelerde çok katmanlı kurgu oluşturulur. Bu çok katmanlı kurgu ilk önce çizgi filmlerle başlayıp sinema ve reklam filmleriyle yaygınlaştırılmıştır. Ülkemizde de bu kavram ilk olarak ”Medcezir” adlı dizide ortaya çıkmıştır.

Etiketler
Daha fazla göster

Asya Sonerler

2016 yılından beridir blogluyor.. Sosyal medya bağımlısı. Seo, Dijital Pazarlama ve Sosyal medya kategorilerinde araştırmalar yapıyor. Paylaşmayı çok seviyor ve tam bir Youtubekolik!

Benzer yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı

AdBlocker kullanıyorsunuz :(

Lütfen AdfBlocker'ı kapatıp Webtilkisi'ni desteklemeyi tercih edin..